Cookie Consent by Free Privacy Policy website Biblioteca i Arxiu Històric - Museu del Ferrocarril de Catalunya
Sala de lectura de la Biblioteca

La voluntat de creació d'un centre de documentació amb biblioteca al Museu de Vilanova data de l'any 1999. El propòsit va ser custodiar i posar a disposició de la ciutadania els arxius, fotografies i llibres que es conservaven, molts cedits des de la Biblioteca de la Fundació dels Ferrocarrils, així com continuar ampliant el fons. Al febrer de 2000 la Biblioteca va iniciar el seu funcionament amb un mobiliari molt senzill, 1.000 volums i uns 50 títols de publicacions periòdiques. El 2001, Renfe va cedir al Museu el mobiliari del Consell d'Administració de l'antiga companyia MZA. Un conjunt de mobles que va obligar a incrementar l'espai destinat inicialment a la biblioteca.

La sala de lectura es troba situada a la planta superior de l'edifici de serveis. Ocupa un espai d'aproximadament 35 m2 i disposa d'un terminal per a la consulta del catàleg. És possible realitzar fotocòpies i sol·licitar còpies de l'arxiu fotogràfic en format digital. No hi ha servei de préstec.

Avui el Centre de Documentació disposa de més de 7.000 documents catalogats (arxius, llibres, publicacions, plànols, mapes ...). El gruix dels seus fons està format per més de 3.500 volums de material librari de temàtica específicament ferroviària. Destaquen especialment, a més de les monografies modernes, els fons procedents de l'antiga biblioteca de la companyia MZA, entre els quals es troben memòries d'antigues companyies, projectes de construcció de línies, mapes i plànols diversos, així com enciclopèdies i diccionaris específics.

L'hemeroteca disposa de les principals publicacions periòdiques en actiu i algunes històriques de gran valor documental.

El servei de documentació queda temporalment aturat, des de l’1 de febrer fins a l’11 de març. Disculpin les molèsties.

Link al catàleg: http://ffe.koha.medios.es/

Classificació de la Biblioteca:

 1. Els trens i els vehicles ferroviaris
 2. Trànsit ferroviari
 3. La història i l’explotació del ferrocarril
 4. L’administració, la normativa i la legislació aplicable
 5. Les dades i estadístiques del ferrocarril
 6. La infraestructura i el manteniment
 7. Altres temes ferroviaris i afins
 8. Fons Mercè Sala
 9. Ferrocarril i deportació

Algunes publicacions destacades:

 1. Vía Libre
 2. Hobby Tren
 3. Carril
 4. Mas tren
 5. La Vie du Rail
 6. Paisajes
 7. Historia Ferroviaria
 8. Maquetren

Fotos històriques Fotos històriques