Cookie Consent by Free Privacy Policy website El salt qualitatiu més important de la història - Museu del Ferrocarril de Catalunya
El salt qualitatiu més important de la història

A finals del 2015, l’any commemoratiu dels seus primers 25 anys de vida, el Ministeri de Foment atorga 1.960.000€ procedents del programa del 1,5% cultural per a la rehabilitació de la Gran Nau, per a la construcció d’una annexa, per a l’adequació de l’edifici de l’antic economat -que continua exercint d’espai de acollida i serveis del Museu- i per a la seva unió amb la Nau del Pont Grua mitjançant un mòdul de lavabos.

Aquesta aportació econòmica del Ministeri va ser clau per donar un salt qualitatiu en la trajectòria del Museu. L’oportunitat per a que a la Fundación de los Ferrocarriles Españoles fes també una inversió complementaria de 157.000€ que va permetre intervenir en altres àmbits de les instal·lacions patrimonials i transformar l’equipament en un Museu més viu, més actual, més accessible i amb més elements preservats. De fet, entre el 2016 i el 2017 es va crear una nova àrea anomenada Espai Mercaderies, amb la instal·lació d’una via de 40 metres i de tres vagons a la part del darrera de la Rotonda, en paral·lel a la tanca perimetral del Museu. També en aquest període es va construir una via de 18 m amb sortida des d’una placa giratòria original de l’estació de Vilanova per albergar vehicles petits i una replica d’una terminal de contenidors. A continuació, la via de 40 m es va ampliar amb una nova de 170 m que permet la circulació de vehicles lleugers, com es el cas d’una dresina d’obres (rehabilitada per l’associació de voluntaris) que possibilita que els visitants gaudeixin d’un recorregut per l’interior del Museu.

L’any 2016 es va iniciar el Pla d’Inclusió i Accessibilitat per adaptar els espais i l’oferta d’activitats a les necessitats de un major sector de públic, sent el programa de subvencions del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya de gran ajuda per a convertir el Museu en un espai al servei de les persones amb tot tipus de necessitats. Al 2018 també va començar la reforma del programa educatiu del Museu, en el que també es va comptar amb el suport econòmic de la Generalitat, de manera que la transformació arquitectònica anés acompanyada d’un canvi innovador en els continguts oferts.