Cookie Consent by Free Privacy Policy website Arxiu Fotogràfic - Museu del Ferrocarril de Catalunya
Estació de Vilanova i la Geltrú

El Museu disposa d'un fons fotogràfic format per més de 20.000 imatges i postals. La col·lecció principal de l'arxiu és Fons de Servei Elèctric de Renfe format per més de 6.000 fotografies en blanc i negre realitzades entre els anys 50 i 60 del passat segle. De gran qualitat, en bona part realitzada en plaques de vidre de format mitjà, es troba tota digitalitzada i a disposició el públic des del terminal de la sala de lectura.

D'entre tots els fotògrafs que van treballar per a la companyia Renfe destaca, per la magnitud i qualitat del seu treball, la figura de Francesc Ribera Colomer, últim descendent d'una nissaga de tres generacions de fotògrafs. La seva principal tasca va ser deixar constància gràfica de les instal·lacions elèctriques de la xarxa que es realitzaven en els anys 50 i 60 (subestacions, comunicacions, enllumenat, senyalització, enclavaments ...), principalment a Catalunya, però també en altres parts de l'Estat. És destacable la gran qualitat d'aquestes fotografies, moltes d'elles realitzades a partir de negatius en placa de vidre de 13 x 18 o 10 x 15 cm.

La Col·lecció Josep Miquel Tuells és un altre gran pilar de l'arxiu, amb un volum aproximat de 4.500 imatges de temàtica i formats més variats, sempre dins l'àmbit ferroviari. Recull personal del col·leccionista, està formada per fotografies, postals i gravats adquirits en antiquaris, subhastes i compres diverses en llocs dispars.

En els darrers anys el Fons s'ha ampliat considerablement per les donacions de particulars. La més recent és Lluís Alemany, que actualment està en procés de catalogació gràcies a una subvenció del Servei de Museus de la Generalitat de Catalunya. Està formada per més de 10.000 fotografies, entre positius agrupats en àlbums amb els respectius negatius i diapositives. La temàtica està centrada en vehicles i maquinària de via de tot el territori peninsular, entre els anys 80 i 90 del segle passat.

El Fons General agrupa la resta de fotografies de procedència diversa, bé per formar part d'àlbums, petites col·leccions, a través de la compra directa, donacions, etc. La quantitat d’elements custodiats va augmentant progressivament.

Les nostres col·leccions:

  1. Fons del servei elèctric
  2. Fons general
  3. Col·lecció Lluís Miquel Tuells
  4. Col·lecció Cardona
  5. Fons antic
  6. Col·lecció Museu
  7. Col·lecció Cuyàs
  8. Col·lecció postals
  9. Col·lecció Lluis Alemany
Fotos històriques