Cookie Consent by Free Privacy Policy website Col.leccions - Museu del Ferrocarril de Catalunya
Cotxe BB-2597 “Harlan”

Cotxe BB-2597 “Harlan”


La singularitat i el gran valor d'aquest cotxe “Harlan” és ser l’únic vehicle que es conserva dels primers que es van introduir a Europa al segle XIX procedent d’Estats Units. Aquest BB-2597 de primera classe va ser construït el 1878 amb fustes tropicals. La petita Companyia de Ferrocarril de Barcelona a Vilanova i Valls, fundada pel vilanoví Francesc Gumà, els va adquirir el 1880 per cobrir el recorregut entre la capital catalana i Vilanova i la Geltrú.

Les seves innovadores característiques tècniques van ser una fita del transport ferroviari de la seva època a l’utilitzar per primera vegada els bogis o carretons sostenidors de les rodes dels cotxes, que feien el viatge molt més còmode. Una altra millora va ser la incorporació del fre automàtic d’aire comprimit Westinghouse, predecessor dels actuals sistemes moderns de frenada, gràcies al qual s’evitaven molts accidents. A més, l'interior del cotxe té detalls d'un confort desconegut a l'Europa de llavors, com les butaques bidireccionals. Aquestes innovacions feien d'ells uns vehicles molt evolucionats l’any 1881 quan es va posar en marxa el servei de Barcelona amb Vilanova. 

Els cotxes “Harlan” van tenir una vida molt llarga, ja que van circular fins al 1972 a Catalunya. En la seva etapa final van fer servei de rodalies a la línia de Mataró.

L'Associació de Voluntaris del Museu, es va encarregar de la seva complerta restauració en una gran intervenció que es va realitzar des de l’any 2007 fins al 2015. En el seu interior hi ha una exposició que mostra la seva història i el procés de recuperació.

Any de construcció: 1878
Lloc de fabricació: Estats Units
Fabricant: Harlan & Hollingworth Co.
Pes en buit: 20.400 Kg
Longitud: 16’250m 

Vídeo: Documental dels 140 Anys de Ferrocarril a Vilanova realitzat per Canal Blau