Cookie Consent by Free Privacy Policy website Col.leccions - Museu del Ferrocarril de Catalunya
Locomotora de vapor 151F-3101. “Santa Fe 5001”

Locomotora de vapor 151F-3101. “Santa Fe 5001”


La locomotora 151F-3101, batejada amb el nom de “Santa Fe 5001”, va ser fabricada als tallers de La Maquinista Terrestre i Marítima de Barcelona el 1942. La locomotora era molt diferent a totes les construïdes al país per la seva dimensió colossal i gairebé única a Europa. Fou un encàrrec anterior de la Companyia de Ferrocarrils del Nord que ja va rebre Renfe. 

Als anys quaranta del segle passat un dels principals problemes al nord oest peninsular consistia en superar la dura rampa de Brañuelas, a la línia de Lleó a Ponferrada, que era l'únic accés disponible per arribar a Galícia en tren. Per a poder solucionar el problema es va adquirir aquesta enorme màquina de cinc eixos acoblats de gran potència, adequada per remolcar els pesats trens que transportaven carbó. La seva potència, de gairebé 4.000 CV, només va ser superada per les locomotores “Confederació”, construïdes més tard. La “Santa Fe” tenia un major esforç tractor, és a dir, que era la locomotora que més càrrega podia arrossegar de totes les que van circular, a més de ser també la més pesada.

A començaments dels anys 50, Renfe va aplicar a totes les noves locomotores l'últim avanç tecnològic de l'era del vapor: la fuelització, substituint el carbó per un altre combustible, el fuel-oil, que facilitava enormement la tasca del fogoner i la càrrega de combustible, a més d'augmentar el rendiment de les seves locomotores. Es va incorporar aquesta millora també a moltes de les locomotores ja construïdes però que eren prou modernes, com la “Santa Fe”.

De les 22 locomotores que es van construir l'única que queda és la que es conserva al Museu de Vilanova. 

Any de construcció: 1942
Lloc de fabricació: Barcelona
Fabricant: La Maquinista Terrestre y Marítima
Locomotores construïdes: 22
Pes en vuit: 163.160 kg
Potència: 3.960 CV (2.915 kW)
Velocitat màxima: 90 / 100 km/h