Cookie Consent by Free Privacy Policy website Col.leccions - Museu del Ferrocarril de Catalunya
Locomotora de vapor 030-0233, Mollet – Caldes 6. “Caldas”

Locomotora de vapor 030-0233, Mollet – Caldes 6. “Caldas”


La locomotora més antiga fabricada al país que es conserva és la "Caldas" i un dels vehicles més valuosos que s’exposen al Museu. Amb la seva germana 232, van ser  les primeres locomotores de via ampla no importades. Van ser construïdes el 1888 per La Maquinista Terrestre i Marítima, una de les fàbriques pioneres de la revolució industrial catalana, pel ferrocarril de Barcelona a Sarrià. Quan la Companyia General dels Ferrocarrils Catalans va electrificar la línia i va canviar l’ample, les dues locomotores es van vendre a la Companyia de Ferrocarril de Mollet a Caldes de Montbui, on van rebre els números 5 i 6. Posteriorment se'ls afegiria una tercera locomotora, la 7.

Com estaven concebudes per a trajectes curts, moltes d'aquelles primeres locomotores tenien el dipòsit per emmagatzemar aigua i carbó integrat en la pròpia estructura de la màquina.

Les tres locomotores a Renfe van ser utilitzades com a màquines de maniobres. La “Caldas” va acabar els seus dies útils en el dipòsit barceloní de Poble Nou, a la dècada dels anys seixanta.

Any de construcció: 1887
Lloc de fabricació: Barcelona
Fabricant: La Maquinista Terrestre i Marítima
Locomotores construïdes: 3
Pes en buit: 29.300 kg
Potència: 432 CV 
Velocitat màxima: 50 km/h